سلامتکده

کانون پژوهشگران جوان مغان

سلامتکده

کانون پژوهشگران جوان مغان

نقش رنگدانه های کارتنوئید در پیشگیری از سرطان

چگونه رنگدانه های کارتنوئید به محافظت در مقابل سرطان کمک می کنند؟

کارتنوئیدها رنگدانه هایی هستند که به سبزیجات و میوه هایی مانند هویچ،گرمک ،سیب زمینی شیرین،وکلم رنگهای تازه نارنجی،زرد و سبز میدهد.آلفا وبتاکاروتن،لیکوپن ،لوتئین و کریپتوگزانتین انواع گوناگون کارتنوئیدها هستند.آنها بعنوان آنتی اکسیدان با خواص ضدسرطان قوی عمل می کنند.آنتی اکسیدانها سلولها را در برابر موادی که غشای سلولها و DNA را ازبین میبرد،محافظت می کنند(در برابر رادیکالهای آزاد: که اتمهایی هستند که یک الکترون کم داشته و قابلیت ترکیب و جفت شدن با اتمهای دیگر را دارا هستند).سیگاریها بعلت استنشاق مواد شیمیایی غلظت زیادی از رادیکالهای آزاد در خونشان دارند.بنابراین جای تعجب نیست که مطالعات تائید می کنند که آنتی اکسیدانها خطر سرطان ریه را در افراد سیگاری کاهش میدهند.(البته این نمی تواند دلیلی برای کشیدن سیگار باشد زیرا پیش بینی اینکه چه کسی در هر لحظه به سرطان مبتلا می شود، غیرممکن است)

همچنین مطالعات اشاره می کنند که رنگدانه های کارتنوئیدممکن است به پیشگیری از سرطان پروستات،پستان و کمک کنند.همچنین بعضی ازکارتنوئیدها تبدیل به ویتامینA می شوند که به بینایی سالم و رشد سلولها ضروری است.

مشخصات آنتی اکسیدانها:

مهمترین آنتی اکسیدانها شامل ویتامین E ،C و کارتنوئیدها هستند اما ترکیبات دیگری نیزوجود دارندکه خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که عبارتند:سلنیوم،آهن،مس،روی،منگنز و .....

منابع غذایی:

کارتنوئیدها تقریباً در تمام سبزیجات و میوه های روشن یافت می شود.لیکن همه این کارتنوئیدها نمی توانند به ویتامین A تبدیل شوند.برای مثال لوتئین یک آنتی اکسیدان مهمی است که فعالیت ویتامین A ندارد.بعبارت دیگر بتاکاروتن دارای مقدار زیادی فعالیت ویتامین A است.بهتر است از کارتنوئیدهای طبیعی موجود در غذاها استفاده شود تا مکمل های غذایی زیرا آنها(کارتنوئیدها) باترکیبات ضد سرطان زیادی تعامل می کنند که در قرص های آماده وجود ندارد.بعلاوه بدن به اندازه ایی که نیاز دارد قادر است کارتنوئید را به ویتامین A تبدیل کند.بعبارت دیگر مکمل های غذایی ویتامین A که در دوزهای 4 الی 5 بار طبق توصیه های غذایی مجاز داده می شود، می توانند مسمومیت ایجاد کنند.بدن قادر نیست ویتامین A اضافی را دفع کند و بنابرین بمدت نامحدودی در کبد ذخیره می شود.مسمومیت با ویتامین A منجر به خشکی و فلسی شدن پوست و درموارد شدید موجب پوکی استخوان و نارسایی کبد می شود.مکمل های بتاکاروتن با دوز بالا مفید نیستند.در مطالعات زیادی که دوز بالای بتاکاروتن بصورت مکمل به بیماران مبتلا به کانسر داده شد، بجای بهبود بیماری عملاً باعث افزایش خطر سرطان ریه شد.شاید دوز بالای بتاکاروتن موجب اختلال در جذب مواد غذایی دیگر می شود.بجای آن بهتر است ویتامینهای آنتی اکسیدان را از فراورده های نسبتاً طبیعی حبوبات،غلات،میوه جات وسبزیجات داده شود.غذاهای زیر مقدار زیادی بتاکاروتن دارند.

غذا

بتاکاروتن(میکروگرم)

زردآلو، یک فنجان خام

635/1

کلم بروکلی، یک فنجان خام

807

کلم بروکسل(فندقی) یک فنجان پخته

669

طالبی (خربزه) 8/1یک هشتم

325/1

هویچ 1 عدد بزرگ

503/15

میوه گووا 1 فنجان خام

750

کلم پیچ 1 فنجان خام

577/3

انبه 1 فنجان خام

851/3

کدو تنبل 1 فنجان خام

908/31

فلفل قرمز 1 فنجان خام

840/2

اسفناج 1 فنجان خام

196/1

سیب زمینی شیرین 1 فنجان خام

184/26

گوجه فرنگی 1 فنجان خام

446

هندوانه 16/1

634

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد